Održavanje naočala

Naočale trebate redovito i pažljivo čistiti, najčešće čistom krpicom od mikrofibre priloženom uz naočale. Za veća zaprljanja naočale najbolje isprati hladnom tekućom vodom uz pomoć neutralnih sredstava za čiščenje (tekući sapun). Zatim naočale otresti i obrisati istom čistom krpicom od mikrofibre ili nekom drugom krpicom od fine tkanine.

Krpicu od mikrofibre perite na 30°C bez upotrebe omekšivača. Prljave ili grube tkanine mogu oštetiti slojeve na leći ili samu leću. Za čuvanje naočala kada ih ne koristite, najbolji je tvrdi etui.

Kemijska djelovanja postupno ali vrlo razorno djeluju na naočale i pogotovo na naočalne leće. Izbjegavajte dodir vaših naočala s agresivnim tvarima kao što su: sol iz morske vode, kozmetički preparati, pojačano znojenje, lakovi za kosu i sl.

Ukoliko navedeno djelovanje nije moguće izbjeći, što prije isperite Vaše naočale tekućom vodom. Naočale nikada ne odlažite na naočalne leće odnosno tako da ispupčenom stranom leže na tvrdoj podlozi. Na taj način se naočalne leće najlakše mogu oštetiti.

Naočalne leće su iznimno osjetljive na toplinske utjecaje. Apsolutnu graničnu temperaturu nije moguće točno odrediti jer ovisi o brojnim faktorima (vrsta materijala, vrsta nanešenih slojeva i dr.) ali se u praksi smatra da je najviša granica toplinske izdržljivosti organskih naočalnih leća cca. 80 °C.

Tako visoke temperaturne vrijednosti u svakodnevnoj upotrebi je moguće postići za vrijeme vrućih ljetnih dana u zatvorenom automobilu, sauni, direktnim izlaganjem naočala izvoru topline i dr. Kada skidate naočale, skidajte ih uvijek sinhronizirano sa obje ruke. Popravke na naočalama uvijek treba obavljati ovlaštena osoba.